Met dit dieet heb je een kleinere kans op dementie, zeggen onderzoekers

Het is algemeen bekend dat gezonde voeding gunstig is voor zowel het lichaam als de geest. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat bepaalde voedingsmiddelen ook een positief effect kunnen hebben op het voorkomen of verminderen van bepaalde ziekten. Opvallend is het recente onderzoek naar voeding in relatie tot dementie, wat natuurlijk bijzonder interessant is.

Welk dieet vermindert de kans op dementie?

Dementie treft tegenwoordig ongeveer één op de vijf mensen, en het is niet beperkt tot een ouder wordende bevolking. Het heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel de patiënt als de directe omgeving. Een artikel van Alzheimer Nederland suggereert dat een mediterraan dieet gunstig kan zijn om het risico op dementie te verlagen. Hoewel verschillende studies met duizenden deelnemers dit ondersteunen, ontbreekt nog het sluitende bewijs met betrekking tot specifieke vitaminen of voedingsstoffen.

Wat is een mediterraan dieet?

Hoewel er nog geen definitief bewijs is dat een bepaald dieet dementie volledig kan voorkomen of laten verdwijnen, wijst onderzoek wel op de invloed van bepaalde voedingsstoffen. Zo lijken suiker, alcohol, koffie en groene thee een rol te spelen. Een mediterraan dieet, gekenmerkt door veel fruit, groenten, volkorenproducten, peulvruchten en onverzadigde vetten zoals olijfolie, lijkt voordelig vanwege de combinatie van deze voedingsstoffen. Bovendien wordt het gebruik van verse kruiden in plaats van overmatig zout aangemoedigd.

Onverzadigde vetten helpen tegen dementie

Belangrijk zijn ook onverzadigde vetten, zoals olijfolie, noten, avocado’s en vette vis, terwijl het eten van gevogelte boven rood vlees wordt aanbevolen vanwege het lagere gehalte aan verzadigd vet. Noten en peulvruchten, rijk aan vezels, spelen een gunstige rol, net als volkorenproducten. Geraffineerde suikers worden zoveel mogelijk vermeden, terwijl een matige consumptie van alcohol, bijvoorbeeld één glas per dag, als acceptabel wordt beschouwd.

Onderzoek naar verschillende vitamines heeft tot nu toe geen duidelijk verband aangetoond met betrekking tot hun rol bij dementie. Verdere studies zijn nodig om een nauwkeuriger beeld te krijgen van welke voedingsstoffen daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het voorkomen of verminderen van het risico op dementie.

Het mediterrane dieet kookboek

De Grieks-Cypriotische Susie Theodorou is foodstylist en kok. Zij laat zich graag inspireren door de keukens van de landen die zij privé of werkmatig bezoekt. Veelal zijn dat mediterrane landen. Vanuit haar achtergrond is zij zeer vertrouwd met de mediterrane keuken en levensstijl.

Dit praktische dieet kookboek bevat 120 recepten met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten. Het is een verzameling Griekse, Italiaanse en Spaanse recepten, waarop de auteur hier en daar aanpassingen heeft gedaan die de receptuur eenvoudiger en minder tijdrovend maken. Je kunt het boek bestellen via deze link of via de button hieronder.

Shop op bol.com

(Afbeeldingen: Freepik)