Veel meer giftige stoffen in huis bij mensen die op gas koken

Mensen die koken op gas hebben gemiddeld aanzienlijk meer giftige stoffen in huis dan degenen die gebruikmaken van een elektrische kookplaat, zo blijkt uit recent onderzoek van TNO. Het onderzoek omvatte 250 woningen in Nederland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

De resultaten laten zien dat de luchtkwaliteit in huizen waar op gas wordt gekookt slechter is dan eerder werd aangenomen. In feite zijn er meer schadelijke stoffen aanwezig dan de toegestane hoeveelheid. Bij elektrisch koken doet dit probleem zich niet voor.

Afzuigkap maakt geen verschil

Zelfs het gebruik van een afzuigkap maakt geen verschil, aangezien deze de schadelijke stoffen niet uit de lucht lijkt te verwijderen, volgens TNO, wat ook is bevestigd door Hart van Nederland en het Algemeen Dagblad. TNO waarschuwt dat koken op gas niet alleen leidt tot de aanwezigheid van schadelijke stoffen, maar ook gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zoals luchtwegklachten, astma en hart- en vaatziekten.

Het advies luidt dan ook om het koken op gas te vermijden. Bovendien moeten afzuigkappen worden aangepast, bij voorkeur automatisch inschakelen, wat momenteel nog niet standaard is bij de meerderheid van de afzuigkappen. Kortom, TNO pleit voor het uitbannen van koken op gas, vooral als je waarde hecht aan je gezondheid.

(Intropîc: Freepik)

 

Volgtip!

Heb je zin in meer gratis én exclusieve content? Word dan snel lid van onze nieuwe Facebook-groep ‘Gek en Gekker’. Lid worden kun je hier doen. Tot gauw!

Plaats een reactie