Het bizarre verhaal achter de echte Barbie en Ken, en waarom ze poppen werden

Valeria Lukyanova en Justin Jedlica hebben ontelbare dollars besteed om op echte Ken en Barbie-poppen te lijken – en ze hebben ondertussen voor veel controverse gezorgd. Of je het nu leuk vindt of niet, de overdreven ‘proporties’ van Barbie en Ken hebben tientallen jaren lang het populaire idee van fysieke schoonheid gevormd. Dit heeft sommigen ertoe aangezet om tot het uiterste te gaan om zichzelf in menselijke poppen te veranderen – of zelfs in de echte Barbie en Ken.

Twee van zulke mensen zijn Valeria Lukyanova en Justin Jedlica. Hoewel ze bekend staan om op het poppenkoppel te lijken, zijn ze verre van het perfecte paar. Sterker nog, met hun tegenstrijdige persoonlijkheden hebben de echte Ken en Barbie eigenlijk een voortdurende vete.

De Menselijke Barbie: Valeria Lukyanova

De vrouw die de pers heeft bestempeld als de “menselijke Barbie” werd geboren op 23 augustus 1985 in Tiraspol, Moldavië – een grotendeels vergeten overblijfsel van de Sovjet-Unie. Valeria Lukyanova is momenteel een Oekraïens model en gebruikt haar uiterlijk om haar ideeën over spiritualiteit en mystiek te promoten.

Valeria lijkt misschien meer op een pop dan op een echt mens, maar ze beweert nooit de intentie te hebben gehad om op de iconische blonde Barbie te lijken. In plaats daarvan wil ze er gewoon mooi, vrouwelijk en verfijnd uitzien. Het gebeurt gewoon dat dat het beeld is waarin poppen zijn gemaakt. Ze geeft echter toe dat ze als kind van Barbie hield. Je zou kunnen denken dat plastische chirurgie en cosmetische ingrepen een groot deel uitmaken van de kenmerkende look van Valeria, maar ze beweert alleen borstvergroting te hebben gehad.

Buitenaards wezen

Ze bekritiseert mensen die geruchten verspreiden dat ze haar ribben heeft laten verwijderen om haar onmogelijk smalle taille te bereiken. Ze zei ooit dat haar doel was om een ‘breatharian’ te worden en alleen op lucht en zonlicht te leven. (Hier moet worden opgemerkt dat niemand dit daadwerkelijk moet proberen. Je zult sterven.) Valeria gelooft ook in astrale projectie en beweert dat ze zelf eigenlijk een buitenaards wezen is.

Eens zei ze in een VICE-documentaire dat ze in een vorig leven een beroemde koning en een spirituele leraar was. Valeria Lukyanova is zeker een polariserend karakter. Ze kwam recentelijk ook onder vuur voor opmerkingen die ze maakte over mensen van gemengd ras. In een interview met GQ reageerde Valeria op veranderende schoonheidsnormen. “Bijvoorbeeld, een Rus trouwt met een Armeen,” zegt ze. “Ze krijgen een kind, een schattig meisje, maar ze heeft de neus van haar vader. Ze gaat het een beetje bijvijlen, en het is allemaal goed. Etniciteiten mengen nu, dus er is degeneratie, en dat was vroeger niet zo. Herinner je je hoeveel mooie vrouwen er waren in de jaren 50 en 60, zonder enige chirurgie? En nu hebben we dit dankzij degeneratie.”

Ze zegt ook dat ze tegen feminisme is en geen kinderen wil. “De meeste mensen krijgen kinderen om hun eigen ambities te vervullen, niet om iets te geven,” zei ze. “Ze denken niet na over wat ze dit kind kunnen geven, wat ze haar kunnen leren. Ze proberen haar gewoon te vormen volgens een vreemd script – wat ze niet konden doen in het leven.”

De Menselijke Ken-pop: Justin Jedlica

Justin Jedlica komt uit Poughkeepsie, New York, en is geboren op 11 augustus 1980. Hij is bestempeld als de “menselijke Ken-pop”, en hij zegt dat het een vleiende titel is, hoewel het zijn bedoeling niet was om Ken te zijn. Ook hij dus niet. Justin is wat sommigen een “plastische chirurgie-enthousiast” noemen. Hij heeft neuscorrecties, borst-, biceps-, triceps- en schouderimplantaten, voorhoofdsliften, wangvergrotingen, subpectorale implantaten, bilvergroting en lipvergrotingen ondergaan. Tot nu toe schat de echte Ken-pop in dat hij 780 cosmetische ingrepen heeft gehad, waarbij hij meer dan 800.000 dollar heeft uitgegeven. En het klinkt niet alsof hij binnenkort stopt.

Wat hij ziet als de beste versie van zichzelf worden, komt toevallig overeen met de getrimde, gespierde look die kenmerkend is voor de Ken-pop. Maar Justin beschouwt zijn zoektocht als een kunstvorm en houdt vol dat er iets diepers is aan zijn transformatie dan mensen geloven. Hij zei: “In zekere zin denken mensen dat dit als het streven naar perfectie is… dat Ken de optimale vorm is van hoe een man eruit zou moeten zien, toch? En het draait allemaal om uiterlijk en oppervlakkigheid. Ik denk dat die titel, is typisch wat mensen ervan overhouden. Maar ik zou niet zeggen dat dat iets is waar ik naar heb gestreefd in mijn leven.”

Veel online haat

Justin krijgt ook veel met trollen te maken, zoals mensen die vragen of hij anatomisch overeenkomt met Ken wat betreft zijn beroemde niet-bestaande genitaliën. Als reactie zegt Justin: “Eigenlijk wou ik dat het op de grond sleepte zoals anime. Ik heb er geen probleem mee om mezelf als proefkonijn te gebruiken. Als ik naar artsen ga, zeg ik niet meer dat ik consultaties doe, want eigenlijk ga ik gewoon om mijn ideeën voor te stellen.” Helaas trof in 2019 een tragedie Justin’s familie toen zijn broer, Jordan Jedlica, 32, in de gevangenis stierf. Hij zat een straf van 19 maanden uit voor inbraak.

Autoriteiten vonden hem bewusteloos in zijn cel en later stierf hij. De familie denkt dat er sprake is van kwaad opzet. Justin Jedlica gebruikt zijn nationale profiel om aandacht te vragen voor de zaak van zijn broer. “Dit is mijn kleine broertje,” zei hij. “Ik ben de oudste van al onze broers en zussen. Ik voel alsof dit mijn kind was.”

Ontmoeting tussen Barbie en Ken

Valeria Lukyanova en Justin Jedlica ontmoetten elkaar in februari 2013 voor een televisieoptreden en er ontstonden vonken – genoeg om een vurige vete te starten. De menselijke Ken-pop haalde uit naar Valeria en zei dat ze zichzelf presenteert als een echte Barbie-pop, maar dat ze niets meer is dan een illusie die zich kleedt als een dragqueen. Voordat hij haar ontmoette, zei Justin Jedlica dat hij waardeerde dat Valeria mooi was, maar voegde eraan toe: “Het lijkt mij dat veel van haar uiterlijk toegevoegde make-up, nephaar en ‘afslankende’ korsetten zijn… zodra je al die make-up wegveegt, is ze gewoon een doorsnee Jane.”

Wat haar betreft, zegt Valeria Lukyanova: “Hij zou beter geen commentaar geven op wie plastisch is en wie niet. Ik denk dat hij een knappe man is – maar hij heeft zijn lippen overdreven.” De concurrentie is hevig in de poppenwereld, dus iedereen moet oppassen om niet te worden verbrand – zodat ze niet wegsmelten…

Plaats een reactie