Leven na de dood: “Dit lichaamsdeel blijft nadat je sterft nog jaren in leven”

Er is zeker nog activiteit in het lichaam na de dood, zoals ontdekt door enkele Amerikaanse microbiologen. Een specifiek deel van het lichaam blijft zelfs actief nadat je bent overleden. Dit zijn met name de bacteriën in je darmen. Terwijl je leeft, halen deze bacteriën hun voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet. Maar na je dood krijgen ze een geheel andere rol.

“Om het simpel te zeggen, breken de bacteriën je lichaam af”, zegt onderzoekster Jennifer DeBruyn op The Conversation, een platform waar onderzoekers persberichten delen. “Wanneer je sterft, stopt je hart met het rondpompen van zuurstofrijk bloed. Doordat er geen zuurstof meer naar je cellen gaat, sterven ze af. De bacteriën in je darmen kunnen hier dan van profiteren. Ze kunnen dit proces gebruiken als voedsel, omdat ze geen toegang meer hebben tot voedsel van buitenaf”, voegt DeBruyn toe.

De microben zijn levende organismen die koste wat het kost willen overleven,” legt ze uit. “Ze gebruiken het lichaam van de overledene om zichzelf in leven te houden en zich zelfs te vermenigvuldigen.” Opmerkelijk genoeg verdwijnen deze microben niet zomaar. “Eerdere studies hebben aangetoond dat we maanden of zelfs jaren na de ontbinding van een lichaam nog steeds sporen van deze microben kunnen vinden.”

(Intropic: Freepik)

Plaats een reactie