Dit wist je vast nog niet over de cijfers op de draaiknop van een radiator

De temperaturen zijn gedaald en hoezeer we ook willen besparen op onze verwarmingsrekeningen, we kunnen de verwarming niet veel langer laten uitstaan. Maar wat blijkt nu? Velen weten niet wat de cijfers op de draaiknop van hun radiatoren betekenen.

Deskundigen beweren dat een thermostatische radiatorkraan (TRK) op de juiste manier gebruiken mogelijk de helft van uw rekening kan betekenen. Wij spraken met een loodgieter om uit te zoeken wat die cijfers op de draaiknop nu precies betekenen.

Temperatuur in de kamer

Hij vertelde dat dit de meest voorkomende vraag is die hij tijdens zijn werk krijgt en legde uit: “De nummers hebben eigenlijk betrekking op de temperatuur in de kamer, niet op de temperatuur van de radiator.” De TRK is ontworpen om de kamertemperatuur te detecteren en van daaruit te regelen hoeveel warm water er in de radiator wordt gelaten.

Dus als hij een koude kamer detecteert, laat hij meer warm water in de radiator lopen om deze sneller te verwarmen. Als het een warme kamer is, wordt er minder warm water in gelaten om de kamer op temperatuur te houden.

Geld besparen

De loodgieter zei: “TRK’s zijn een eenvoudige manier om de temperatuur van radiatoren volledig te regelen in alle kamers waar u TRK’s hebt geïnstalleerd. Het belangrijkste voordeel is dat ze je geld besparen op je verwarmingskosten als je ze correct gebruikt.”

Volgens de loodgieter komen de nummerinstellingen op de TRK ongeveer overeen met de onderstaande kamertemperaturen:

0 = 0°C (uit)

✱ = 7°C (meestal weergegeven als een sneeuwvlok of stopsymbool)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *