Dit is waarom je eigenlijk elke dag een groene banaan moet eten

We hebben ze misschien liever zoet en geel, maar om kanker te voorkomen kun je volgens een nieuwe studie beter elke dag een onrijpe groene en zetmeelrijke banaan eten. Onderzoekers gaven bijna duizend mensen met een hoog erfelijk risico op de ziekte een dieet boordevol resistent zetmeel, iets wat de onrijpe vrucht in overvloed heeft. Ongelooflijk genoeg bleek het dieet hun risico op sommige vormen van kanker met meer dan de helft te verminderen.

Groene bananen zijn notoir onaantrekkelijk, beetvast en smaakloos, dus het is maar goed dat dit resistente zetmeel – een vorm van koolhydraten – ook te vinden is in granen, haver, bonen en zelfs in poedervorm. Onder leiding van Britse deskundigen werd in de studie gekeken naar patiënten met het Lynch-syndroom, een genetische aandoening waardoor mensen meer kans hebben op een reeks kankers.

Elke deelnemer kreeg een dagelijkse dosis resistent zetmeel – hetzelfde als een onrijpe banaan – gedurende gemiddeld twee jaar. Terwijl het risico op darmkanker gelijk bleef, ontdekten deskundigen dat de dosis het risico op de ontwikkeling van kanker elders in het lichaam met maar liefst 60% verminderde. Uit het onderzoek bleek dat het beschermende effect vooral sterk was voor kanker van het bovenste deel van het maagdarmkanaal, waaronder maag-, slokdarm-, galwegen-, twaalfvingerige darm- en alvleesklierkanker, die vaak moeilijk te ontdekken is.

Voordelen kunnen tien jaar duren

De beschermende voordelen bleken een decennium te duren nadat mensen waren gestopt met het nemen van het supplement, waarbij de onderzoekers optimistisch waren dat de bevindingen de algemene bevolking zouden kunnen helpen, niet alleen mensen met het Lynch-syndroom. Onder leiding van deskundigen van de universiteiten van Newcastle en Leeds werden de bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention Research.

Van 1999 tot 2005 namen de deelnemers twee jaar lang elke dag resistent zetmeel in, in poedervorm of als placebo. Er was geen algemeen verschil tussen degenen die resistent zetmeel hadden ingenomen en degenen die een placebo hadden ingenomen – maar het onderzoeksteam verwachtte een effect op langere termijn. Bij de follow-up van de studie bleken er slechts vijf nieuwe gevallen van kanker van het bovenste deel van het maag-darmkanaal te zijn bij de 463 deelnemers die resistent zetmeel hadden ingenomen, tegenover 21 bij de 455 die een placebo hadden ingenomen.

Professor John Mathers, expert in menselijke voeding aan de universiteit van Newcastle, zei: “We hebben ontdekt dat resistent zetmeel een reeks kankers met meer dan 60% vermindert. Het effect was het duidelijkst in het bovenste deel van de darm. Dit is belangrijk omdat kanker in het bovenste deel van het maagdarmkanaal moeilijk te diagnosticeren is en vaak niet in een vroeg stadium wordt ontdekt.”

Resistent zetmeel zit ook in erwten, bonen en haver.

Hij voegde eraan toe: “Resistent zetmeel kan worden ingenomen als poedersupplement en komt van nature voor in erwten, bonen, haver en ander zetmeelrijk voedsel.” De dosis die in het onderzoek is gebruikt, komt overeen met het eten van een dagelijkse banaan. Voordat ze te rijp en zacht worden, verzet het zetmeel in bananen zich tegen afbraak en bereikt het de darm, waar het het type bacteriën dat daar leeft, kan veranderen.

Professor Mathers zei dat de onderzoekers vermoedden dat resistent zetmeel – dat niet wordt verteerd in de dunne darm en fermenteert in de dikke darm – gunstige darmbacteriën voedt en de productie van galzuren verandert. Hij zei: “Wij denken dat resistent zetmeel de ontwikkeling van kanker kan verminderen door het bacteriële metabolisme van galzuren te veranderen en die soorten galzuren te verminderen die ons DNA kunnen beschadigen en uiteindelijk kanker kunnen veroorzaken. Dit moet echter verder worden onderzocht.”

(Bron: Daily Star)

Plaats een reactie