Harrie is 60 en krijgt al 30 jaar bijstand: “Ik leef als een koning zonder te werken!”

De 60-jarige Harrie Plazier beschouwt zichzelf als een ‘budgetkoning’. Hij heeft al dertig jaar geweigerd om actief te werken en is daar trots op. “Ik heb geen verplichtingen en geniet van vrijheid dankzij mijn uitkering,” verklaart hij. Hoewel de meeste mensen die een uitkering ontvangen hier niet trots op zijn, zijn er velen die graag zouden werken maar om diverse redenen niet in staat zijn dat te doen. Zo niet Harry…┬á

“Ik kan zelfs sparen”

Het wordt des te ironischer wanneer mensen bewust werk weigeren en er openlijk trots op zijn, zoals te zien is in een fragment van Omroep PowNed waarin Harrie Plazier aan het woord komt. Hij vertelt vol trots hoe hij al jarenlang de hardwerkende Nederlanders te slim af is. “Ik kom rond van een bijstandsuitkering, al jarenlang. En ik kan er zelfs van sparen, want ik ontvang ook huur- en zorgtoeslag. Elke maand ontvang ik ruim 1.200 euro. Daarvan houd ik 300 euro over voor boodschappen, wat neerkomt op 10 euro per dag.”

“Ik heb elke dag vakantie”

“Ik doe boodschappen voor minder dan 10 euro per dag, zo’n zes tot zeven euro.” Harrie besteedt zijn dagen voornamelijk aan eten en drinken. Ook deelt hij hoe zijn zomervakanties eruitzien: “Ik heb elke dag vakantie. Geen zorgen, geen verplichtingen. Pure vrijheid.” Verslaggever Mark Baanders vraagt Harrie of hij zich schuldig voelt over het feit dat werkende Nederlanders zijn uitkering bekostigen. Harrie lijkt het niet te deren.

“Ik ben geen profiteur”

“Ja, dat is dan weer het motto van de VVD, uit die hoek. Dat je een profiteur bent. Maar ik zie dat niet zo.” Om zijn vakantieleven voort te zetten, volgt Harrie vijf regels: “Niet drinken, niet roken, niet snoepen, niet gokken en geen escort-seks.” Met dat laatste had hij veel moeite. “Dat was mijn zwakke plek. Ik deed het uit nieuwsgierigheid en om een stukje frustratie kwijt te kunnen.” Bekijk hieronder de reportage over Harrie: