Dit zijn alle delen van je lichaam die je om zeep helpt als je rookt

Het spijt ons voor deze sombere herinnering, maar roken blijft wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare ziekten en vroegtijdige sterfgevallen. Longkanker, chronische obstructieve longziekte en hart- en vaatziekten zijn enkele van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen gerelateerd aan roken.

Maar liefst negen delen van het lichaam kunnen schade ondervinden door roken, en het is cruciaal om op te letten voor de diverse gevolgen als je deze gewoonte niet laat varen. Hieronder volgt een overzicht:

Gewrichten:

Rokers met pijn en ontsteking in hun gewrichten lopen meer kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis (RA), waarbij medicatie minder effectief kan zijn bij rokers, aldus artsen.

Huid:

Roken kan het verouderingsproces van de huid versnellen, waarbij de schade onomkeerbaar is. Een 40-jarige kan de huid hebben van een 70-jarige en het risico op huidkanker en andere ernstige huidaandoeningen neemt toe.

(lees verder onder de afbeelding)

Ogen:

Rokers hebben een verhoogd risico op maculadegeneratie, een oogaandoening die het lees- en schrijfvermogen aantast, en wazig zien wordt ook waarschijnlijker.

Geslachtsorganen:

Erectiestoornissen komen vaker voor bij mannelijke rokers, terwijl vrouwelijke rokers een verhoogd risico hebben op baarmoederhalskanker.

Tanden en tandvlees:

Roken vergroot de kans op tandvleesaandoeningen, wat kan leiden tot bloedend tandvlees, tandverlies en een slechte adem.

(lees verder onder de afbeelding)

Hersenen:

Beroertes, bloedstolsels en aneurysma’s komen vaker voor bij rokers, met symptomen als wazig zien en loopproblemen.

Spijsverteringsstelsel:

Roken vergroot het risico op type 2 diabetes, wat de lever en alvleesklier aantast, en verhoogt ook de kans op pancreaskanker.

Longen:

Longkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij zowel mannen als vrouwen, met rokers als een aanzienlijke risicogroep. Daarnaast neemt het risico op andere vormen van kanker toe, zoals mond-, nier-, lever-, blaas-, alvleesklier-, maag-, darm- en rectumkanker.

Hart:

Roken kan leiden tot hartziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Ongeveer 80 procent van alle hart- en vaatziekten zijn naar schatting te voorkomen.

Volgens WHO-statistieken sterven jaarlijks meer dan acht miljoen mensen als gevolg van tabaksgebruik. Stoppen met roken kan een van de moeilijkste uitdagingen zijn, maar je lichaam zal je er zeer dankbaar voor zijn!

(Bron: Clint – Afbeeldingen: Unsplash)