Moeder hekelt grootouders die niet op kleinkinderen passen: “Het is hun plicht!”

Op internet circuleert momenteel een video van ene Rachel, te vinden op TikTok als @rachonlife. In de video richt ze zich tot grootouders die online opscheppen over hun kleinkinderen maar eigenlijk nooit willen oppassen. Rachel haalt stevig uit naar dit type grootouders, maar prijst ook grootouders die wel veel tijd aan hun kleinkinderen besteden.

De moeder is zeer uitgesproken en zegt: “Ik wil met jullie praten over hoe sommige grootouders zich moeten schamen dat ze niet graag op hun kleinkinderen willen passen, omdat dit zogenaamd niet hun taak is.” Ze benadrukt echter ook dat haar kritiek gericht is op degenen die afwezig zijn of nauwelijks aanwezig zijn, maar wel opscheppen over hun grootouderschap. “Het gaat hier om de grootouders die klagen dat ze hun kleinkinderen missen, maar zelf nooit langskomen. Of grootmoeders die zichzelf presenteren als de beste oma ter wereld, maar dat helemaal niet zijn.”

“Je moet niet doen alsof je een grootouder bent”

Rachel is heel duidelijk in haar bewoordingen. “Als je een grootouder wilt zijn, moet je je daadwerkelijk zo gedragen en niet doen alsof. Je bent geen grote vriend of grote oppas. Je bent een grootouder, dus speel je een rol in het leven van je kleinkinderen.” Zelf lijkt Rachel alles goed voor elkaar te hebben. Ze spreekt lovend over haar schoonfamilie. “Mijn man en ik gaan op maandag naar therapie. Dan komen mijn schoonouders naar ons huis, leggen de kinderen op bed, en als we thuiskomen, gaan zij weer naar huis.”

“Het is hun taak ons te helpen”

“Ze zijn zich er zeer bewust van dat hun zoon, mijn man dus, hulp nodig heeft en het is hun taak om hem te helpen. Ook al is hij 33 jaar oud.” Onder de video zijn er veel reacties. Voor sommigen zijn haar woorden herkenbaar. Iemand schrijft: “Mijn moeder wil altijd dat ik de kinderen naar haar toe breng, terwijl ze in dezelfde straat woont.” Een ander schrijft: “Mijn ouders wonen maar 30 minuten bij me vandaan. Ze doen net alsof het een last is om naar mijn huis te rijden om hun kleinkind te zien.”

Toch is niet iedereen het eens met Rachel. Iemand laat haar weten dat opvoeden niet de taak van grootouders is, maar van de ouders zelf. “Deel uitmaken van het leven van kleinkinderen is heel wat anders dan ze opvoeden.”