Dit is waarom je hondendrollen nooit mag doorspoelen in het toilet

Het verwijderen van de uitwerpselen van je huisdier kan een van de grootste nadelen zijn van het hebben van een harige vriend. Velen gruwen ervan, en sommige mensen proberen de gemakkelijke weg te kiezen door het weg te spoelen in het toilet in plaats van het in de prullenbak of waar dan ook te doen. Dit kan echter op een dag op je terugkomen. Een dierenarts heeft precies onthuld waarom je de uitwerpselen van je huisdier niet in het toilet moet wegspoelen, en de reden is behoorlijk weerzinwekkend.

Wormparasiet

Ben, een dierenarts, maakte een TikTok waarin hij precies uitlegt waarom huisdiereigenaren dit volledig moeten vermijden. De in het VK gevestigde medisch expert begint met uitleggen: “Dit is het FAQ-gedeelte van de website van Anglican Water.” Bij het onderzoeken of je honden- of kattenpoep door het toilet kunt spoelen, zegt hij: “Ze zeggen nee, je mag geen enkel type dierenfeces door het toilet spoelen.” De wetenschappelijke reden hiervoor kan een beetje vies zijn om te horen, maar Ben gaat verder en zegt: “Dit komt door de aanwezigheid van toxocara, een wormparasiet in dierenfeces, die tolerant is voor de hoge temperaturen en de harde omstandigheden die worden aangetroffen in de laatste fase van de verwerking van gebruikt water.”

(lees verder onder de foto)

‘Directe gastheer’

“De reden dat toxocara een zorg is, is omdat het zoonotisch is, we kunnen het oppikken en kinderen zijn bijzonder vatbaar.” Klinkt heerlijk! Helaas worden mensen beschreven als een ‘directe gastheer’ voor de parasiet, die kan worden doorgegeven door contact met dierenfeces. Maar geen zorgen, want we kunnen geen volwassen wormen ontwikkelen in onze darmen, in plaats daarvan slikken we per ongeluk de eieren in, die uitkomen tot larven en zich in ons lichaam verplaatsen.’ Geruststellend, toch?

Cognitieve ontwikkeling

Ben zegt ook dat er bewijs is voor verbanden tussen de parasiet en een verminderd IQ en cognitieve ontwikkeling als deze tijdens de kindertijd wordt opgelopen. De dierenarts zei echter ook dat dit ‘gelukkig zeldzaam’ is en dat het ontwormen van je huisdier de beste manier is om dit te voorkomen. Dus we kunnen allemaal een (lichte) zucht van opluchting slaken. In de opmerkingen uitten kijkers gemengde gevoelens bij het ontdekken van deze schokkende waarheid.

“Ik doe dit al een jaar!”

Een gebruiker zei: “Waarom wordt dit niet meer geadviseerd? Ik doe dit al een jaar of langer. sinds ik een kat heb en nu ook een hond heb.” Een andere kijker onthulde hun opluchting bij het ontdekken hiervan: “Ik spoelde dit altijd in het huis door het toilet, maar nu niet meer!” Een andere gebruiker uitte zijn verbazing: “Het kattengrit van mijn kat zegt ‘doorspoelbaar’. Al bij al is het allemaal wel handige informatie voor huisdiereigenaren, aangezien we het erover eens kunnen zijn dat niemand een heleboel kleine wormen in zijn lichaam wil hebben rondzwemmen.