Grote waarschuwing voor mensen die reis boeken via Booking.com

Let op wanneer je een reis boekt via Booking.com: je kunt mogelijk te maken krijgen met online oplichters. Wie onlangs een reis heeft geboekt of van plan is om dat te doen voor komende zomer, moet extra alert zijn. Safeonweb heeft namelijk al diverse meldingen ontvangen van mensen die zijn opgelicht bij het boeken van hun vakantie via Booking.com.

Oplichters op het internet worden steeds geraffineerder en proberen nu ook mensen te misleiden die hun zomervakantie willen boeken. Klanten ontvangen een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van het populaire platform Booking.com, waarin wordt beweerd dat de betaling voor hun reservering niet succesvol is verlopen of dat ze hun betalingsgegevens moeten controleren. “Opmerkelijk genoeg kloppen alle gegevens, zoals de bestemming, het hotel en de reisdatum. Dat maakt het zo geloofwaardig,” waarschuwt Safeonweb, een instantie die burgers informeert en adviseert over cybersecurity.

Nieuwe betaling uitvoeren of bankgegevens bezorgen

Echter, het is niet Booking.com of het hotel dat contact opneemt, maar een hacker/oplichter die al deze gegevens heeft onderschept en uit is op geld. “Deze vorm van oplichting is nu ook opgedoken via de mobiele app van Booking.com, waar het zogenaamde hotel waar klanten hebben geboekt om een bankverificatie vraagt. De klant wordt gevraagd om op een link te klikken in een bericht dat rechtstreeks naar hun account wordt gestuurd. Klanten worden vervolgens aangemoedigd om een nieuwe betaling te doen of hun bankgegevens op te geven om te voorkomen dat hun boeking wordt geannuleerd.”

(lees verder onder de afbeelding)

Wat te doen bij twijfels rond echtheid?

“De toon van de e-mail is zeer dwingend. Oplichters gebruiken een overtuigende toon en benadrukken de urgentie van de situatie, anders wordt je boeking gewoon geannuleerd,” aldus Safeonweb. Wees daarom altijd op je hoede als er wordt gevraagd om opnieuw een betaling te doen. Bovendien is elk bericht waarin je wordt gevraagd je bankgegevens te controleren, oplichting. Zelfs je bank zal nooit om die informatie vragen. Betaal nooit via een link in een e-mail, Whatsapp-bericht of sms. Controleer altijd je reservering via je persoonlijke account op Booking.com.

Neem bij twijfel direct contact op met Booking.com of het hotel om de juistheid van de informatie te verifiƫren. Verdachte e-mails of berichten kun je doorsturen naar Safeonweb.

(Bron: nieuwsblad.be – Afbeeldingen: Unsplash)