Stoppen met roken: dit gigantische bedrag bespaar je jaarlijks

Met ingang van 1 april zijn de prijzen van sigaretten en shag opnieuw gestegen. Een flinke klap voor de rokers onder ons, maar volgens de overheid een stap in de richting van een rookvrije toekomst. Maar de vraag die wij ons stellen: stoppen met roken, hoeveel kan je dat financieel opleveren?

Een klein pakje sigaretten kost nu gemiddeld € 11,10, terwijl een pakje shag je ongeveer € 24,14 kost. Maar wat betekent dit eigenlijk voor je portemonnee op jaarbasis, afhankelijk van je rookgewoonten? Laten we eens kijken naar de prijsontwikkeling van de meest populaire sigaretten door de jaren heen. Marlboro Rood is het meest gerookte merk, gevolgd door andere bekende merken zoals L&M, Lucky Strike en Pall Mall.

Stoppen met roken, wat brengt dat op?

Sinds 1975 is de prijs van een pakje Marlboro met 20 sigaretten gestaag gestegen, maar met de recente prijsverhogingen is de grens van € 11 ruimschoots overschreden. Het doel van deze prijsverhogingen is duidelijk: het ontmoedigen van roken en mensen aan te moedigen om te stoppen met roken. De overheid streeft naar een rookvrije generatie tegen 2040, waarbij het aantal rokers onder de 5% moet blijven. De jaarlijkse accijnsverhogingen op tabaksproducten zijn een belangrijk instrument in dit streven.

Geld besparen als je stopt met roken

Maar laten we eens naar de cijfers kijken. Stel, je bent een gezelligheidsroker en rookt één pakje sigaretten per week. Dat betekent dat je nu per jaar maar liefst € 577,20 kwijt bent aan je rookgewoonte. Bedenk wat je wel niet had kunnen doen met dat geld. Rook je iets meer; laten we zeggen twee pakjes per week? Dan loopt het bedrag al snel op tot € 1.154,40 wat je op jaarbasis aan geld kunt besparen als je stopt met roken. Een flinke som geld waarmee je ook een weekendje weg kan of de Action bijna kunt leegkopen. Stoppen met roken loont dus zeker, letterlijk!

(lees verder onder de foto)

stoppen met roken

Alternatieven voor roken

Maar laten we eens kijken naar de zwaardere rokers onder ons: degenen die vier pakjes per week wegroken. Voor hen bedraagt het jaarlijkse kostenplaatje maar liefst € 2.308,80. Het is een flink bedrag waar je misschien wel twee keer over na zou moeten denken. Maar er zijn alternatieven. Als je op zoek bent naar goedkopere opties, kun je overwegen om zelf sigaretten te maken met losse tabak en hulzen. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn en je kunt nog steeds genieten van je favoriete smaak.

Helemaal stoppen met roken

En voor degenen die helemaal willen stoppen met roken, zijn er tal van opties beschikbaar. Van nicotinepleisters tot stoppen-met-roken-apps; er is voor elk wat wils. En vergeet niet, je zorgverzekering dekt vaak de kosten van begeleiding bij stoppen met roken, inclusief de benodigde medicijnen.

(Bron: Manly – Afbeeldingen: Unsplash)