Komen er besparingen op de pensioenen? “Iedereen gaat wat langer moeten werken”

Het begrotingstekort moet worden aangepakt, maar Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere benadrukt dat de gezondheidszorg en de pensioenen buiten schot moeten blijven. “Het is van cruciaal belang dat we onze begroting op orde brengen, aangezien dit het instrument is om een sterke sociale zekerheid te waarborgen. Dit is van groot belang, vooral voor mijn generatie en alle generaties na mij”, verklaarde Melissa Depraetere tijdens ‘Villa Politica’.

“We moeten stappen zetten om de begroting te verbeteren, maar bezuinigen op de gezondheidszorg en de pensioenen is geen optie. De afgelopen jaren hebben we aanzienlijk geïnvesteerd in toegankelijke zorg, zoals huisartsbezoeken en psychologische ondersteuning, evenals in pensioenen. Het is niet de bedoeling om nu te zeggen: laten we daarop gaan bezuinigen.”

“We gaan niet besparen op pensioenen en gezondheidszorg”

“Uiteraard moeten we de begroting onder de loep nemen. Elke euro moet worden bestudeerd. Maar we gaan niet snijden in de pensioenen en de gezondheidszorg, daar zijn we duidelijk over.” Op de vraag over hoge ambtenarenpensioenen en uitzonderingsregelingen, zoals die voor het leger en de NMBS, antwoordde Depraetere: “We staan zeker open voor het bekijken van hoge pensioenen. Maar we gaan absoluut niet snijden in de pensioenen van de meerderheid van de bevolking.”

“We moeten wellicht naar de uitzonderingsregelingen kijken en nagaan hoe we mensen op een goede manier aan het werk kunnen houden. Iedereen zal waarschijnlijk wat langer moeten werken, dus dat is een discussie die we moeten voeren.”

(Bron: VRT – Intropic: Freepik)