Expert onthult goedkoop ‘krachtvoer’ dat je helpt langer te leven

Fit en gezond blijven in een moderne levensstijl is een strijd. We staan op bij het krieken van de dag – zo niet eerder – en nemen een snel on-the-go ontbijt voordat we naar ons werk gaan. Na een hele werkdag zijn we uitgeput en is gemak meestal koning, of dat nu een kant-en-klaarmaaltijd is of een restaurant. Veel succes als je probeert naar de sportschool te gaan, want voor velen van ons is het gewoon overweldigend om zo vaak te gaan als we zouden moeten.

En dan hebben we het er nog niet eens over dat onze gezondheid eronder lijdt. Maar het is gemakkelijk – en goedkoop – om al op jonge leeftijd kleine veranderingen door te voeren die het risico op hartaanvallen en andere aandoeningen, zoals beroertes, aanzienlijk kunnen verlagen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer de helft van de volwassenen boven de 20 jaar een verhoogde of hoge bloeddruk heeft. En een hoge bloeddruk op je 30e kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op hersenproblemen in je pensioenjaren.

Bloeddruk en ontstekingen

Eén advies komt van een van een bekende Engelse arts, Dr Michael Mosley. De man die ook tv-presentator en journalist is, staat bekend om zijn vorm van intermittent fasting, het 5:2 dieet. Hierbij eet je twee dagen per week slechts 600 calorieën per dag, terwijl je de andere vijf dagen een normaal, uitgebalanceerd dieet eet. Hij presenteert ook op Channel 4 het programma  “Secrets of Your Big Shop”. In zijn meest recente aflevering lag de nadruk op het onder controle houden van de bloeddruk en ontstekingen.

Hij zegt dat je leven helemaal kan veranderen als je één bepaalde groente in je dieet introduceert. We hebben het hier over rode bieten. Deze groente bevat een stof genaamd nitraten die ons lichaam omzet in stikstofmonoxide. Als dit in ons lichaam zit, verbetert het de bloedsomloop in je ledematen en kan het als gevolg daarvan je bloeddruk helpen verlagen. Bovendien kan het de kans op een hartaanval of beroerte met wel 10% verminderen.

Rijk aan nitraten

Net als stress is een hoge bloeddruk een ‘sluipmoordenaar’ die rechtstreeks hartaandoeningen, hartaanvallen, beroertes, hartfalen, perifere arteriële aandoeningen, aorta-aneurysma’s, nieraandoeningen en vasculaire dementie kan veroorzaken. In de uitzending op Channel 4 zei Mosley: “Bieten zijn bijzonder rijk aan nitraten. De nitraten worden door de bacteriën in je speeksel omgezet in stikstofmonoxide en dat zorgt natuurlijk voor het uitzetten van je bloedvaten en dus voor een grotere bloedtoevoer naar je ledematen.”

“Of je het nu leuk vindt of niet, deze paarse krachtpatser is in klinisch onderzoek een effectieve manier gebleken om de bloeddruk te verlagen en atletische prestaties te verbeteren. Het zit ook boordevol ontstekingsremmende antioxidanten, waardoor het ideaal is voor iedereen die zich zorgen maakt over de gezondheid van het hart.” In de meeste winkels kun je een pakje rode bieten kopen tegen een voordelige prijs. Probeer het dus zeker eens.

Rode biet combineren met andere voedingswaren

In 2022 zei Dr. Mosley ook dat de voordelen van een consistente consumptie van rode bieten ook ‘verbeterde atletische vaardigheden’ omvatten. De smaak zou echter de reden kunnen zijn waarom velen van ons het paarse spul vermijden, omdat het erg naar aarde smaakt en op zich dus niet geweldig van smaak is.  Om dit tegen te gaan stelt Dr. Mosley voor om het te combineren met appel, selderij en een beetje gember. “En wat de groente betreft, je kunt het verwerken in risotto’s, hamburgers, brood en zelfs cake. Bovendien gaat het goed samen met chocolade,” besloot Mosley.

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Freepik)