Schildpad Nigrita wordt op haar 80e voor het eerst moeder

Terwijl de meeste diersoorten niet eens 80 jaar oud worden, heeft Nigrita, de 80-jarige Galapagos schildpad die leeft in de Zoo Zürich in Zwitserland, voor het eerst eieren gelegd. Dit is een bijzonder gelukkige gebeurtenis, gezien het feit dat haar soort wordt bedreigd.

Galapagos schildpadden zijn de grootste schildpadsoorten en kunnen een enorm gewicht bereiken, met een levensduur van meer dan 150 jaar. In de jaren ’70 was de soort echter bijna uitgestorven, met slechts tien exemplaren in het wild.

Fokprogramma voor Galapagos schildpadden

Nigrita maakt nu deel uit van een fokprogramma in de dierentuin, en haar eerste negen jongen zijn bijzonder waardevol. Hoewel de meeste schildpadden rond hun 40ste beginnen met voortplanten, is het voor Galapagos schildpadden normaal om op latere leeftijd, zoals Nigrita op 80-jarige leeftijd, voor het eerst te bevallen.

Behoud bedreigde diersoort

Deze schildpad draagt op unieke wijze bij aan het behoud van haar bedreigde soort, die nog steeds te maken heeft met bedreigingen zoals hebzuchtige mensen en hongerige roofdieren. Bekijk hieronder een reportage over Nigrita: