Laatste wens van oma was een nogal ‘pikant’ standbeeld op haar grafzerk

Terwijl we het einde van ons leven naderen, beginnen velen van ons na te denken over de manier waarop we herinnerd willen worden. Er wordt gezegd dat men pas echt verdwijnt als je naam niet meer wordt uitgesproken door anderen. Als dat waar is, dan zal Catarina Orduña Pérez nog lange tijd in de gedachten blijven…

De 99-jarige grootmoeder, Catarina, nam het besluit ervoor te zorgen dat mensen haar jarenlang zouden herinneren. Haar laatste wens was opmerkelijk: een reusachtig standbeeld van een penis met bijbehorende ballen boven op haar grafsteen. Met een gewicht van meer dan één ton wordt dit massieve stenen geslachtsdeel beschouwd als een “erkenning van haar liefde en levensvreugde”.

Belediging én lofzang

Volgens Catarina’s kleinzoon Álvaro, gebruikte zijn oma graag het woord ‘verga’ om haar familie te beschrijven, wat in het Engels als ‘cock’ kan worden vertaald. Afhankelijk van de context kan het zowel een scherpe belediging als een lofzang zijn, iets dat de lof zwaar aanzet. Catarina gebruikte het uiteraard in de laatstgenoemde context.

Laatste wens

Álvaro legde uit: “Ze wilde het paradigma doorbreken van alles wat Mexicaans is, waar dingen soms verborgen worden gehouden omdat men geen open geest heeft. Ze was altijd erg avant-gardistisch, erg vooruitdenkend over dingen.” Catarina overleed in 2021 en als eerbetoon aan haar besloot de familie haar laatste wens te vervullen door het beoogde standbeeld op haar graf te plaatsen. Een opmerkelijke manier om haar te herdenken!