ADHD bij volwassenen: 5 weinig bekende tekenen dat je het zou kunnen hebben

Vanwege een gebrek aan onderzoek is het iets moeilijker om de symptomen van ADHD bij volwassenen te definiëren, maar er zijn vijf weinig bekende tekenen die erop kunnen wijzen dat je het hebt.

Volgens artsen is aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) een aandoening die het gedrag van mensen beïnvloedt, en degenen die eraan lijden kunnen rusteloos zijn, moeite hebben met concentreren en impulsief handelen.

ADHD bij volwassenen

Er wordt gezegd dat ADHD bij volwassenen niet kan ontstaan zonder dat het zich eerst in de kindertijd manifesteert, maar de symptomen bij kinderen en tieners kunnen vaak doorgaan in de volwassenheid, zij het subtieler. Tahlia Lehmann vertelde aan de Daily Mail dat ze het grootste deel van haar leven ‘verward’ was over waarom ze ‘anders’ was dan haar leeftijdsgenoten, voordat ze uiteindelijk als volwassene werd getest op ADHD.

ADHD bij volwassenen

Tekenen van ADHD bij volwassenen

De Australische onthulde de weinig bekende tekenen van ADHD bij volwassenen. Een daarvan is ‘friemelen’ – misschien heb je moeite om te zitten zonder met je voeten te tikken of tik je constant met een potlood op het bureau, of kruis je voortdurend je benen terwijl je ergens zit. Een ander teken dat Lehmann benadrukt, is het maskeren van ADHD met een ‘levendige persoonlijkheid’.

En dit wordt gevolgd door ‘zelfverzekerd lijken maar van binnen echt angstig voelen‘. Misschien vertoon je symptomen van ADHD bij volwassenen, maar zet je een behoorlijk front op om het te verbergen, waarbij je jezelf dwingt om te ‘maskeren’ hoe je je echt voelt wanneer je bij andere mensen bent.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Ook deze problemen kunnen zich stellen

De andere ‘kenmerken’ van ADHD bij volwassenen die Lehmann heeft ervaren, omvatten vaak afdwalen en ‘lui’ zijn, evenals vaak het gevoel hebben dat je uitgeput bent. De NHS zegt ook dat volwassenen met ADHD problemen kunnen ondervinden met:

– Organisatie en tijdsbeheer
– Instructies opvolgen
– Concentreren en taken voltooien
– Omgaan met stress
– Rusteloosheid of ongeduldigheid voelen
– Impulsiviteit en risicogedrag

ADHD

Zelfdiagnose ADHD bij volwassenen

Artsen hebben eerder gewaarschuwd voor zelfdiagnose van ADHD bjj volwassenen alleen omdat je je kunt identificeren met de tekenen of symptomen. “ADHD-symptomen kunnen overlappen met veel andere psychische problemen en ook met slechts normale menselijke ervaring,” zei Dr. Shepard op TikTok. “Dus als dit iets is dat bij je resoneert, betekent dat niet automatisch dat je ADHD hebt, het betekent alleen dat het misschien de moeite waard is om met je arts of therapeut te praten.”

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Behandeling van ADHD

Er is behandeling beschikbaar voor ADHD om symptomen te verlichten en het minder een dagelijks probleem te maken voor mensen. Een combinatie van zowel medicatie als therapie wordt aanbevolen als de beste aanpak door experts. Het is een goed idee om met je huisarts te praten als je een volwassene bent en denkt dat je ADHD hebt maar niet als kind bent gediagnosticeerd.

Op zoek naar nog meer informatie over ADHD? Het boek ‘ADHD 2.0’ is echt een aanrader op dat vlak. Dankzij de gerenommeerde psychiaters én doorgewinterde ADHD’ers Edward Hallowell en John Ratey is er nu een boek dat laat zien hoe je van ADHD juist je kracht kunt maken: hoe je de negatieve kenmerken ervan kunt verminderen en de positieve (creativiteit, out of the box denken, hyperfocus) kunt laten bloeien.

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Freepik)