Op deze leeftijd ben je officieel te oud om uit te gaan

De kroeg induiken of de dansvloer van je favoriete club onveilig maken: als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent, is je stapavond het hoogtepunt van je week. Maar er komt een moment waarop het idee van een relaxte avond bankhangen aantrekkelijker lijkt dan een avondje doorzakken. Wanneer ben je eigenlijk officieel ’te oud’ om uit te gaan? Laten we dat eens bekijken aan de hand van een Brits onderzoek.

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we te lang in de club bleven plakken, een paar drankjes te veel dronken en de volgende dag als een wrak opstonden. Maar als twintiger nemen we die kater graag op de koop toe, want juist die avonden zorgen voor de beste herinneringen.

Avondje bankhangen

Maar langzaam maar zeker merk je dat ouder worden betekent dat je steeds vaker kiest voor een avondje thuis. De dagen van onstuimig uitgaan worden minder. Volgens een Brits onderzoek zetten de meeste respondenten rond hun 31e een punt achter hun uitgaansavonturen. Niet alleen stopt het uitgaan rond je dertigste, maar de helft van de ondervraagden gaf aan dat ze liever op die leeftijd genieten van een avondje bankhangen dan van een avond op stap gaan. De grote vraag is: wanneer ben je dan echt te oud om te stappen?

Het onderzoek, uitgevoerd door de Britse site Currys, heeft het hoge woord eruit gegooid. Vanaf je 37e ben je officieel te oud om de club in te duiken. Anders gezegd: de meeste deelnemers aan het onderzoek geven aan dat 37 jaar de magische grens is voor het nachtleven. Maar waarom gaan we eigenlijk minder uit naarmate je 37ste levensjaar dichterbij komt? Wat zorgt ervoor dat je dan niet meer zo happig bent om de dansvloer onveilig te maken?

Andere activiteiten

Argumenten zoals niet kunnen omgaan met een kater, het regelen van oppas en het organiseren van een taxirit spelen hierbij een grote rol. Als deze redenen je bekend voorkomen, is het misschien tijd om te erkennen dat je wellicht te oud bent geworden voor het nachtleven. En dat is helemaal prima, want er zijn talloze andere leuke activiteiten om van te genieten. Of je nu 37 bent, jonger of ouder, het maakt eigenlijk niet uit. Er zijn momenten waarop je simpelweg geen zin hebt om de beest uit te hangen. Gelukkig zijn er talloze andere leuke dingen te doen.

Waarom niet een avondje bioscoop organiseren, een filmavondje thuis houden, een whiskyproeverij bijwonen of zelf organiseren, of die ene uitdagende LEGO set bouwen? Er zijn eindeloze alternatieven voor een avondje stappen, en hoe gezellig het wordt, ligt helemaal in jouw handen. Dus waarom zou je je druk maken over die ‘houdbaarheidsdatum’ voor het uitgaan? Ga gewoon door met het creĆ«ren van herinneringen, hoe oud je ook bent.

(Afbeeldingen: Freepik en CBS Films)

Plaats een reactie