Deze vraag nooit beantwoorden als politie je aan de kant zet, beweert advocaat

Een jurist heeft een cruciale vraag onthuld die je “onder geen enkele omstandigheid zou moeten beantwoorden” wanneer je door de politie wordt aan de kant gezet. Deze advocaat, ook wel bekend als @tiktokstreetlawyer op TikTok, deelt juridische kennis om burgers te helpen hun rechten te begrijpen en zichzelf te beschermen. Hij begint zijn virale video door te zeggen: “Er is een vraag die je absoluut nooit moet beantwoorden, tenzij je op de hoogte bent van de specifieke verdenking tegen jou.”

Maar deze vraag gaat niet over alcoholgebruik of wat je in je kofferbak hebt. Het lijkt veel onschuldiger dan dat. Hij vervolgt: “Het is de vraag die een politieagent je stelt wanneer je wordt aangehouden en die luidt: ‘Weet je waarom ik je heb doen stoppen?’ Hoewel het misschien onschuldig lijkt, raad ik je aan om goed na te denken voordat je hierop antwoordt. Hoewel je misschien geneigd bent om te reageren met de laatste kleine overtreding die je kunt bedenken, is het juiste antwoord eigenlijk om helemaal niet te antwoorden.” De advocaat gaat verder: “Je kunt niet in het hoofd van de agent kijken, toch? Dus waarom zou je praten zonder dat je weet wat er aan de hand is?”

“Het kan een valstrik zijn!”

“Als je denkt dat ze gewoon willen dat je toegeeft dat je iets verkeerd hebt gedaan, dan vergis je je. Luister naar me. Het probleem met deze veelvoorkomende openingsvraag van de politie is dat het een valstrik kan zijn.” Maar waarom zou een politieagent deze vraag stellen? Volgens de advocaat is het doel om “bestuurders te overrompelen voordat ze zich realiseren dat ze niet wettelijk verplicht zijn om deze vraag te beantwoorden”. Hij legt uit: “Stel je voor dat het geen valstrik is en je antwoordt zonder te weten waarvan je beschuldigd wordt: ‘Omdat ik door her rood licht reed. Omdat ik te hard reed. Omdat ik een broodje kebab aan het eten was. Omdat ik de Muffin Man ben.’ Nu heb je zojuist toegegeven aan vier mogelijke vergrijpen terwijl de agent wellicht maar aan één dacht, als überhaupt.”

“Speculatie wordt bekentenis”

“Jouw speculatie is zojuist een bekentenis geworden. En dat kan tegen je worden gebruikt in een rechtszaak.” Het advies van de advocaat is om het simpel te houden: “Agent, kunt u me vertellen waarvan ik beschuldigd word?” Hij besluit met: “Antwoorden op politievragen op basis van giswerk en speculatie vergroot het risico dat je voor de rechter moet verschijnen en schuldig moet pleiten, simpelweg omdat je de Muffin Man zou kunnen zijn.” Velen hebben in de reacties hun mening gedeeld over het advies van de advocaat. Iemand schreef: “Ik zou in paniek raken en dingen bekennen die ik niet eens gedaan heb.” Een ander zei: “Ik zou antwoorden dat als hij het niet weet, ik het ook niet weet.” En jij? Hoe zou jij reageren in deze situatie?

@tiktokstreetlawyer How to answer this police question- “why do you think i pullled you over?” #streetlawyer #communitylegaleducation #police #traffic #question #fyp ♬ original sound – Street Lawyer

 

(Intropic: TikTok en Unsplash)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *