Slecht nieuws voor mensen met blauwe ogen die graag een glaasje lusten

Onderzoek naar de gevaren van alcohol uitgevoerd door de Universiteit van Vermont lijkt een verband gevonden te hebben tussen mensen met blauwe ogen en een groter risico op alcoholisme. Het onderzoek was het eerste dat een direct verband legde tussen iemands oogkleur en hun risico op alcoholverslaving.

Jarenlang werkten ene professor Li en zijn team aan het genereren van een database van meer dan 10.000 mensen die gediagnosticeerd waren met ten minste één psychiatrische ziekte. De expert in microbiologie en moleculaire genetica zei dat het ‘complexe stoornissen waren en dat er veel genen en veel omgevingstriggers bij betrokken waren’. De onderzoekers namen die database en identificeerden degenen met een alcoholverslaving, en bij het bestuderen van de resultaten werd een fascinerende ontdekking gedaan.

Slechts nieuws voor mensen met blauwe ogen

Hun database filterde vervolgens patiënten met Europese voorouders uit tot een totaal van 1.263 monsters. De wetenschappers ontdekten wat leek op een verband tussen iemands oogkleur en hun alcoholverslaving, waarbij de onderzoekers hun werk drie keer controleerden om er zeker van te zijn. “Dit suggereert een intrigerende mogelijkheid, dat oogkleur nuttig kan zijn in de kliniek voor de diagnose van alcoholverslaving,” zei professor Li. De onderzoekers ontdekten dat mensen met lichter gekleurde ogen meer last hadden van alcoholverslaving dan mensen met donkerder gekleurde ogen.

Groenen, grijstinten en vooral blauwtinten bleken de sterkste neiging tot alcoholisme te hebben, terwijl mensen met donkerbruine ogen daar minder vaak last van hadden. Verder onderzoek wees ook uit dat de genetische componenten achter iemands oogkleur samenvallen met hetzelfde chromosoom als de genen die verband houden met overmatig alcoholgebruik. Maar voordat je oogkleur gaat gebruiken om te schatten hoe groot de kans is dat je alcoholist wordt, de studie is de eerste in zijn soort en de onderzoekers hebben gezegd dat ze ‘nog steeds niet weten waarom’.

Nog veel onbekende factoren

Er zullen veel meer tests en studies nodig zijn om het mogelijke verband tussen oogkleur en alcoholverslaving te onderzoeken. De onderzoekers zijn van plan om verdere tests uit te voeren naar de verbanden tussen iemands culturele achtergrond en hun genetische make-up om het beeld van waarom mensen zijn zoals ze zijn duidelijker te maken. Volgens professor Li is er ‘nog steeds zoveel onbekend’ over onze genetica en wat we de afgelopen 20 jaar over genen hebben geleerd ‘kan slechts een klein percentage verklaren’ van wat we zien.

(Bron: LADbible – Intropic: Freepik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *