Paarden en stofzuigers?! 5 feiten zo bizar dat je niet gelooft dat ze waar zijn (#1)

Er is een reden waarom men zegt dat de waarheid vreemder is dan fictie. De wereld kan echt een ongelooflijke plek zijn. Net als je denkt dat je alles weet, kunnen mensen en dingen je op geweldige manieren verrassen. Voor je deze ‘weetjes’ leest, moet je misschien toch beter eerst op een stoel gaan zitten…

1. Er is een bedrijf dat lijken in een oceaanrif verandert

Voor degenen die een begrafenis op zee romantiseren, biedt het bedrijf Eternal Reefs een innovatieve oplossing. Het vermengt de gecremeerde resten van een persoon met beton tot een “parel” waarop geliefden persoonlijke boodschappen, handafdrukken of (milieuvriendelijke) aandenkens kunnen etsen. De parel wordt vervolgens omhuld door een “rifbal” die in zee wordt gegooid, waar hij een nieuwe habitat vormt voor vissen en ander zeeleven en zo een levendig ecosysteem helpt bevorderen. De cirkel van het leven aan het werk!

2. De naam “bonobo” is het gevolg van een spelfout

“Bonobo”, de naam van een apensoort, klinkt misschien als een soort vertaling van een betekenisvolle term, maar in feite was het het resultaat van een tikfout. Onderzoekers zouden de dieren in de jaren ’20 voor het eerst hebben gevonden in de stad Bolobo in Zaïre, maar de naam van de plaats werd verkeerd gespeld als “Bonobo” op de transportkist waarin het dier was geplaatst.

3. Je kunt een vliegende fiets kopen

Het klinkt als iets uit een sciencefictionroman, maar de Britse uitvinders John Foden en Yannick Read hebben een fiets bedacht die echt vliegt. De XploreAir Paravelo bestaat uit een vouwfiets en een lichtgewicht aanhanger met een op biobrandstof werkende ventilatormotor. De motor laat de ventilator draaien, en met genoeg baan kan hij tot 25 mph in de lucht en 4.000 voet hoogte bereiken. Hoewel de uitvinders hun financieringsdoel niet konden bereiken om genoeg XploreAirs te produceren voor brede beschikbaarheid, bieden ze hun inventieve diensten aan via “productie op maat”.

4. Dolfijnen slapen met één oog open

Dolfijnen staan bekend als een van de slimste dieren op aarde – mogelijk omdat zij hun hersencapaciteit kunnen sparen. Omdat zij voortdurend op de uitkijk moeten zijn voor roofdieren, hebben deze zeezoogdieren een handige truc ontwikkeld om hun bewustzijn gedeeltelijk in stand te houden, zelfs als een deel van hun hersenen slaapt. Onderzoekers hebben getest of deze “halve slaap” een negatieve invloed heeft op de alertheid van de dieren overdag, maar hebben vastgesteld dat ze zelfs na vijf dagen waarin hun nachtelijke alertheid voortdurend werd getest, even alert en opmerkzaam bleven als altijd.

5. Stofzuigers werden oorspronkelijk door paarden getrokken.

Een van de vroegst bekende stofzuigers was zo groot dat hij met een paardenkoets van huis tot huis moest worden vervoerd. De reusachtige slangen werden door de ramen van de klanten gestoken en een gasmotor zorgde voor de zuigkracht die het vuil en de rommel in een glazen container trok, waarbij de toeschouwers zich konden vergapen aan de hoeveelheid vuil die uit de huizen van hun buren kwam.

Stay tuned… Want morgen zetten we weer 5 bizarre feiten voor jullie op een rijtje!

(Foto’s: Freepik)

Plaats een reactie