Gezondheidsexperts zeggen dat we al ons hele leven op de verkeerde manier een bad nemen

Het is een van de eenvoudigste geneugten van het leven om de stress van een drukke werkdag, lichaamsbeweging of andere zorgen weg te spoelen. Maar deskundigen zeggen nu dat velen van ons niet op de juiste manier een bad nemen.  Medische deskundigen adviseren een maximumtemperatuur van 40 graden in bad, maar sommige mensen hebben toegegeven dat ze verder gaan, met het risico op nare gezondheidsproblemen.

Volgens Dr Deborah Lee, van de online apotheek Dr Fox, kan te heet water de huid beschadigen, de bloeddruk verhogen en misselijkheid veroorzaken. Ze zegt:  “Hoewel het onwaarschijnlijk is dat temperaturen boven de 40°C de huid verbranden, kan dit toch gevolgen hebben voor de gezondheid. Baden en douchen in zeer heet water onttrekt de natuurlijke oliën aan de huid, waardoor deze droog, rood en broos wordt.”

Huid reageert overdreven op heet water

“Soms reageert de huid overdreven op heet water en produceert ze te veel olie om de droogte te compenseren,” gaat ze verder. “Dus als je een vette huid hebt, kan het nemen van lange, hete baden en douches dit verergeren.” Ze voegde er nog aan toe dat de hitte de veroudering van onze huid kan versnellen en acne kan doen opvlammen. En als je je ooit duizelig hebt gevoeld nadat je uit bad kwam, kan dat komen door een plotselinge daling van de bloeddruk.

In zulks geval heeft Dr Lee een advies: “Ga zitten, bij voorkeur buiten de badkamer waar de temperatuur waarschijnlijk niet zo hoog is en laat uw bloeddruk herstellen (meestal ongeveer 5 minuten bij gezonde mensen). Haal lang en diep adem en laat uw lichaam afkoelen. Drink langzaam koud water, probeer geen plotselinge bewegingen te maken en eet een lichte maaltijd.”

10 tot 20 minuten

Andere stappen die we kunnen nemen om voor onze gezondheid te zorgen (en tegelijkertijd van een veilig bad te genieten) zijn het testen van de temperatuur van het water met een thermometer of het een paar minuten laten staan als het warm aanvoelt. Vochtinbrengende middelen op een vochtige huid kunnen uitdroging na een bad helpen voorkomen, terwijl een bubbelbad een manier is om onze huid gehydrateerd te houden tijdens het wassen.

Behalve dat de temperatuur ergens onder 40 graden moet liggen, is volgens experts de ideale duur van het bad om uitdroging van de huid te voorkomen 10 tot 20 minuten. De perfecte tijd om een paar bladzijden van een goed boek of een existentiële crisis door te nemen…

(Bron: Indy100 – Intropic: Freepik)

Plaats een reactie