Dit volgens experts het beste tijdstip om je eerste kop koffie te drinken

Jij bent misschien iemand die wakker wordt en meteen naar een kop zwart goud grijpt, maar er is blijkbaar een beter moment om koffie te drinken. Studies tonen aan dat het stresshormoon cortisol hoge niveaus bereikt als we wakker worden, dus vroeg koffie drinken stimuleert het nog meer en geeft ons een onzeker gevoel.

Volgens deskundigen is de beste tijd om koffie te drinken tussen 9.30 en 11.00 uur. Amanda Maucere, een sportvoedingsdeskundige in Florida, vertelde eerder aan gezondheidswebsite Well and Good: “Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan bij mensen naar de wisselwerking tussen koffie, cortisol en het circadiane ritme, weten we genoeg over elk van hen afzonderlijk om te suggereren dat even wachten met dat eerste kopje koffie ’s ochtends een goed idee is.”

Onnodige stressreactie

Ze voegde eraan toe: “Hoewel het nuttig is om ‘wakker’ te worden, blijken verhoogde cortisolniveaus in tijden van stress ook schadelijk te zijn. Als je dus een al verhoogd cortisol combineert met een extra piek door koffie, creëer je een onnodige stressreactie in het lichaam. Deze reactie kan worden verzacht door een uur of zo te wachten voordat je van je ochtendkoffie geniet.”

Het drinken van koffie een half uur voor het sporten zou trouwens het beste moment zijn om goede resultaten van adrenaline te krijgen, volgens een overzicht van tientallen studies door de in de VS gevestigde International Society of Sports Nutrition. Wat betreft het proberen in slaap te komen: cafeïne blokkeert receptoren voor het hormoon adenosine en melatonine, waardoor in slaap vallen moeilijker wordt.

Acht uur voor het slapengaan

Dr. Dierdre Conroy, slaapdeskundige aan de universiteit van Michigan, raadt aan om acht uur voor het slapen gaan te stoppen met het drinken van koffie.  Zij vertelde: “Mensen hebben heel verschillende gevoeligheden voor cafeïne en mensen die vaker cafeïne consumeren reageren misschien anders dan mensen die het helemaal niet drinken. Maar in het algemeen is onze richtlijn dat je acht uur voor het slapen gaan alle cafeïnehoudende producten moet elimineren.”

(Bron: Indy100 – Intropic: Freepik)

Plaats een reactie