Weg kale knikker!? Wetenschap staat dicht bij remedie tegen kaalheid

Sommige vrouwen vinden een kale man heel aantrekkelijk, anderen vinden het dan weer niks. En de meningen bij mannen over een kale knikker zijn ook verdeeld. Wat er ook van zij, een nieuwe wetenschappelijke ontdekking zou een remedie kunnen bieden tegen kaalheid.

Statistieken tonen aan dat ongeveer 85 procent van de mannen op een bepaald moment in hun leven te maken krijgt met haaruitval. Een oplossing ligt misschien niet al te ver in de toekomst na de recente ontdekking door onderzoekers van de Universiteit van Californië dat één enkele chemische stof de hoofdoorzaak is van het delen en afsterven van haarfollikelcellen.

Stamcellen en haarfollikels

De hoop is dat dit kan worden omgedraaid om kaalheid te behandelen en ook wonden te genezen. Een onderzoeker zei: “In science-fiction, wanneer personages snel genezen van verwondingen, is het idee dat stamcellen dit mogelijk maken. In het echte leven brengt ons nieuwe onderzoek ons dichter bij het begrijpen van het gedrag van stamcellen, zodat we het kunnen controleren en wondgenezing kunnen bevorderen.”

Het onderzoek, dat in een recent artikel in Biophysical Journal wordt beschreven, beschrijft hoe het team besloot zich op haarfollikels te concentreren, omdat dat het enige orgaan bij de mens is dat automatisch en regelmatig regenereert, zelfs als het niet gewond is geraakt. Wat ze ontdekten was dat een type proteïne genaamd ‘TGF-beta’ controleert hoe cellen in de follikels, inclusief stamcellen, zich delen en nieuwe cellen vormen of afsterven.

Oplossing voor verschillende problemen

De onderzoekers legden verder uit dat zelfs wanneer een haarfollikel zichzelf vernietigt, het nooit zijn stamcelreservoir doodt: “Wanneer de overlevende stamcellen het signaal krijgen om te regenereren, delen ze zich, maken nieuwe cellen en ontwikkelen zich tot een nieuwe follikel.” Het zou volgens hen dus mogelijk zijn om follikelstamcellen te activeren en haargroei te stimuleren als er meer onderzoek wordt gedaan naar hoe TGF-beta communiceert met andere genen en de celdeling bevordert.

Als zij een manier kunnen vinden om de niveaus van het eiwit nauwkeurig te controleren, zou dit kunnen leiden tot een doeltreffende behandeling voor de ‘aandoening’ die zoveel mensen over de hele wereld treft. De onderzoekers concluderen: “In potentie zou ons werk iets kunnen bieden om mensen te helpen die aan een verscheidenheid van problemen lijden.”

(Bron: LADbible)

(Intropic: Bald man photo created by cookie_studio – www.freepik.com)

Plaats een reactie