Onderzoekers hebben slecht nieuws voor de jongste broer of zus van het gezin

Als je het jongste of middelste kind bent in je familie, dan hebben we slecht nieuws voor jou. Je oudste broer of zus heeft waarschijnlijk gelijk als hij of zij beweert dat hij of zij slimmer is dan jou. En je kunt je ouders daarvoor de schuld geven! Onderzoek gepubliceerd in de Journal of Human Resources toonde immers aan dat de kinderen die eerst geboren worden beter scoren op cognitieve tests die worden uitgevoerd van in de kleutertijd. Ze maken meer kans op een succesvolle schoolperiode en een ‘betere’ job, wat dat laatste ook mag betekenen. En het heeft allemaal te maken met de manier waarop de ouders hen hebben behandeld.

Alles perfect doen

Mensen die voor het eerst ouder worden, willen alles perfect hebben en doen, en ze hebben meer interactie met hun eerstgeborene, en investeren er meer in. Zo stellen de onderzoekers alleszins. Bij elk ander kind dat er bij komt, zijn de ouders mee relax in alles wat ze doen. Ouders houden van elk kind evenveel en zorgen er even goed voor, maar de eerstgeborenen krijgen de meeste mentale stimulatie, aangezien ze de onverdeelde aandacht van beide ouders kregen, die destijds bang waren om iets fout te doen.

(lees verder onder de foto – credits: Annie Spratt on Unsplash )

Grotere uitdaging

Als ouders eenmaal met succes een kind op de wereld hebben gezet, vinden zij het een grotere uitdaging om evenveel tijd en investeringen te besteden aan volgende kinderen. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ouders minder tijd besteden aan het voorlezen aan hun jongere kinderen en het aanleren van basisbegrippen, zoals het alfabet. Kinderen die later worden geboren, krijgen ook minder vaak geestelijk stimulerende activiteiten of speelgoed.

(Bron: CNBC – Intropic: Austin Pacheco on Unsplash)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.